Upratujeme sklad! Ušetrite teraz až do výšky 40% na vybrané produkty!

Kategórie
 
 
 
 
 

Pánty na dvere - Ako si vybrať tie správne

Blog
08.12.2022

Pánty na dvere sú dôležitou súčasťou krídlových dverí. Vďaka ním vieme dvere otvárať a zatvárať. Ak si nie ste istý pre ktorý typ sa rozhodnúť, my vám v dnešnom článku o pántoch povieme viac. Po jeho prečítaní budete vedieť, po ktorých pántoch siahnuť. 

Výber tých správnych pántov na dvere môže byť občas výzvou. Avšak nezúfajte! V článku si priblížime jednotlivé typy pántov a veríme, že vám pomôžeme uľahčiť ich výber. 

Pánty sú dôležitou a neoddeliteľnou súčasťou interiérových ale aj exteriérových krídlových dverí. Majú nosnú úlohu a sú na ne nasadené dvere. Podľa variantu pántov sa krídlo môže otvárať do určitých stupňov. Existujú tiež nastaviteľné pánty, pri ktorých si sami zvolíte stupeň otvárania. Môžete tiež siahnuť po pántoch, ktoré nebude príliš vidno a budú jednotne so stenou alebo po výraznejších dizajnových, ktoré budú zároveň dekoráciou. 

Pánty sú pripevnené k zárubňam, ktoré sú vložené do steny a krídlo dverí sa na ne nasunie. Je to jednoduchý spôsob osadenia dveri. Chcete sa odlíšiť od väčšiny? Siahnite po dvojkrídlových dverách! Dodajú domácnosti honosnejší estetický dizajn. Pri otvorení oboch krídel bude priestor opticky pôsobiť otvorenejší a presvetlenejší. 

Ktoré z pántov zvoliť?

Prečítajte si o bližšie popísaných variantoch závesov.

Pánty na plastové dvere

Majú pekné vizuály čím môžu podčiarknuť dizajn dverí. Častokrát disponujú bezpečnostnou poistkou, najmä pri exteriérových dverách. Nakoľko plastové dvere nájdu svoje využitie prevažne v exteriéri, vyznačujú sa tiež vysokou odolnosťou voči vonkajším činiteľom ako sú napríklad vietor, sneh, vysoké teploty a iné poveternostné podmienky.

Kované pánty na dvere

Máte radi ornamenty a podobné vzory? Jedinečne kované pánty na dvere sú pre vás tie pravé! Využívajú sa prevažne v exteriéri na dvere, vráta a brány. Výborne sa budú hodiť do štýlov vintage. Dekoračné pánty majú vysokú nosnosť a odolnosť voči počasiu. Môžete siahnuť po pántoch priemyselne vyrábaných alebo osloviť šikovných, slovenských kováčov o vyrobenie pánt presne podľa vášho vkusu, ktorý mu dôkladne opíšete. 

Samozatvaracie pánty na dvere 

Samozatvaracie pánty na dvere majú vo svojom vnútri zavedenú pružinu, ktorá docieli samozatváraciu funkciu krídlových dverí. Pomocou nastavenia dosiahnete vami potrebné predpätie pružiny a silu zatvárania.Vyhnete sa vďaka nim búchaniu dvermi, pružina ich pri zatváraní pribrzdí a doraz dverí k zárubni prebehne v tichosti. Nosnosť pántov si zvolíte na základe rozmerov a váhy dverí. Ponuka je široká. 

Nastaviteľné pánty

Nastaviteľné pánty je možné nastaviť do niekoľkých uhlov. Kompletne vyhotovený záves umožňuje nastavenie krídla najčastejšie v troch polohách.

Pánty na sklenené dvere

Pre tento typ dverí sú najčastejšie využívané dve varianty pántov. 

  1. Sklo je zasunuté do pántu medzi dve úchytky.
  2. Do skla je potrebné prevŕtať dieru podľa rozmerov pántov, cez ktorú sa dvere alebo sklo budú vkladať, prípadne nasúvať na pánt. Na prevrtanie skla oslovte skúseného sklenára. 

Aká je úloha dverí? 

Vo väčšine domácnosti disponujú dverami všetky miestnosti a ich úlohou je zabezpečiť ľuďom a zvieratám bezproblémový prechod z priestoru do priestoru. Chránia naše domovy od nezvaných hostí. Vďaka dverám môžeme usmerňovať teplotu vzduchu v domácnosti. Ak sa vám izba zdá prehriata, jednoducho otvoríte dvere a teplý vzduch sa krásne prepojí s chladnejším alebo naopak. Izbu môžete po uzatvorení vyhriať omnoho rýchlejšie. Prekáža vám hlasný televizor z vedľajšej miestnosti? Vďaka dverám môžete újsť do vedľajšej izby a stlmiť zvuky televízora zatvorením dverí. Dvere sú ďalším z praktických a dizajnových doplnkov každej domácnosti. 

Pokračujte v čítaní a opíšeme vám 4 druhy najpoužívanejších dverí na Slovensku.

Plastové dvere

Pri slovnom spojení plastové dvere si väčšina ľudí predstaví dvere bielej farby z kvalitných plastov. To však nie je pravidlom. Dnes sa už na trhu nachádzajú dvere v mnohých farebných variantoch alebo s imitáciou dreva. Pánty k nim je tiež jednoduché zladiť do rovnakeho farebného tónu. Plastové dvere sa vyznačujú vyšším stupňom ochrany. Zakúpite ich v obchodoch už pripravené k použitiu alebo je druhou možnosťou dať si ich vyrobiť na mieru. 

Drevené dvere

Zákazníci už tento typ dverí veľmi nepreferujú, avšak stále sa nájdu milovníci nesmrteľnej drevenej klasiky. Ich ochrana je o niečo nižšia. Drevo a vintage dizajn idú skvele k sebe a spolu s kovanými pántami na dvere vytvoria dokonalú vintage harmóniu, ktorá stiahne všetkých návštevníkov do príjemnej atmosféry už na prvý pohľad. Ak si nepotrpíte na dizajny a volíte do svojho domovu skrátka len to čo sa vám páči, využite k dverám z dreva jednoduchšie pánty. Skvelé by mohli poslúžiť nastaviteľné alebo samozatvaracie panty, ktoré nie sú tak výrazné.

Sklenené dvere

Interiérové dvere zo skla sú v moderných a minimalistických domácnostiach absolútnym trendom. Skúste ich osadiť v celej domácnosti nie len v kúpeľni. Budete pozitívne prekvapený aký presvetlený priestor nadobudnete vo svojom domove. Nemusíte sa báť ich poškodenia nakoľko sa vyrábajú z najkvalitnejších, minimálne 8mm hrubých a odolných skiel, prípadne aj z lepeného, kaleného skla.

Bezpečnostné dvere

Výberom bezpečnostných dverí zaistíte svojej domácnosti ochranu pred zlodejmi, hluku ale aj požiarom. Majú v sebe zabudovaný ocelový rám, ktorý zabezpečí ochranu. Cenovo sa pohybujú vyššie oproti iným dverám ale investícia je na niekoľko rokov vopred. Vyberiete si zo šiestich bezpečnostných skupín. Prvá skupina predstavuje jednoduchú ochranu a šiesta najvyššiu, takzvanú trezorovú ochranu. Odporúčame vám vybrať si z ponuky slovenských certifikovaných dverí, ktoré garantujú skutočnú spoľahlivosť. 

Veríme, že si vďaka informáciám z nášho článku ľahšie vyberiete pánty, ktoré budú ideálne pre vaše exteriérové alebo interiérové dvere. Neváhajte a pozrite si ponuku naších kvalitných a výhodných pántov ešte dnes! 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia