Upratujeme sklad! Ušetrite teraz až do výšky 40% na vybrané produkty!

Kategórie
 
 
 
 
 

Aretácia - čo to je a na čo slúži?

Blog
06.04.2023

Čo je to aretácia dverí a na čo nám slúži? Odpovede na tieto, ale aj ďalšie základné otázky sa dozviete v našom blogovom článku. Zabezpečte si váš domov alebo komerčné priestory pomocou jednoduchého mechanizmu. Aretácia je tiež skvelou prevenciou voči nežiaducim situáciám. Hľadáte bezpečnosť a pohodlie v jednom? Aretácia na dvere je riešením. Prečítajte si náš článok a dozviete sa mnoho ďalších užitočných informácií.

 

Nie je vám jasné, čo presne znamená slovné spojenie aretácia dverí? My vám to objasníme. Ide o dôležitý prvok bezpečnosti a pohodlia v rôznych prostrediach. Aretácia dverí môže byť prevedená v rôznych obytných a komerčných budovách, ale aj vo verejných miestach a inštitúciách.

Dozviete sa, čo aretácia znamená, ako funguje a prečo je taká dôležitá. Ukážeme vám pár príkladov aplikácie aretácie dverí v rôznych odvetviach a dozviete sa, ako zvoliť správny typ aretácie. Článok poradí každému, koho zaujíma bezpečnosť a pohodlie. 

Čo je to aretácia dverí?

Aretácia je technológia, ktorá udrží dvere v určitej polohe, čo zabezpečuje bezpečnosť a pohodlie pri vstupe a odchode z miestnosti. Aretácia dverí sa často používa v budovách, kde je potrebná regulácia prístupu do určitých miestností alebo obmedzenie vstupu pre neoprávnené osoby. 

Existuje niekoľko rôznych typov aretácie, a to napríklad: elektromagnetických, elektromechanických a hydraulických. Elektromagnetická využíva elektromagnet na udržanie dverí v otvorenej polohe a elektromechanická aretácia používa mechanické prvky na udržanie dverí v zatvorenej polohe. Hydraulická na udržanie dverí využíva kvapalinu.

Aretáciu môžete využiť doma, v komerčných prostrediach a na rôznych iných miestach. 

Je veľmi dôležité, aby montáž prebehla pomocou skúsených ľudí. Zabezpečíte tak plnohodnotnú funkčnosť aretácie, ktorá zabezpečí váš priestor. Je dôležité siahnuť po kvalitných mechanizmoch, spojovacích materiáloch a podobne. 

Ako funguje aretácia dverí?

Aretácia dverí funguje vďaka mechanizmu, ktorý vám pomôže udržiavať dvere v zatvorenej alebo otvorenej polohe. Veľmi často býva mechanizmus ovládaný elektronicky, čím je ovládanie aretácie naozaj rýchle a efektívne. 

Všetky typy aretácie majú svoje výhody, ale aj nevýhody. Elektromagnetická aretácia je naozaj efektívna a rýchla, ale je závislá od použitia elektrickej siete. Elektromechanická aretácia je spoľahlivá a má dlhú životnosť, avšak je oproti elektromagnetickej aretácií pomalšia.  Hydraulická je vhodná aj pre ťažké dvere, ale jej inštalácia a údržba sú o niečo nákladnejšie, ako pri ostatných dvoch typoch. 

Vďaka aretácií dverí môžete vytvoriť skvelú prevenciu voči nežiaducim situáciám v rôznych prostrediach. Ak je aretácia používaná správne, môže zabrániť napríklad neoprávnenému vstupu a prístupu do miestností, ktoré je nutné udržať v bezpečí. Taktiež môže byť použitá na kontrolu prístupu do obmedzených oblastí a prechodu z miestnosti do miestnosti bez manuálneho otvárania dverí. 

Prečo odporúčame siahnuť po aretácií dverí?

Použiť tento mechanizmus vám odporúčame zo 4 dôvodov, ktoré vám prezradíme v nasledujúcich bodoch: 

  1. Zaistenie bezpečnosti: Vďaka aretácií zamedzíte vstup neoprávneným osobám.

  2. Prevencia nežiaducich situácií: Aretácia dokáže zamedziť šírenie požiaru alebo vás ochrániť pred nebezpečnými látkami. Je skvelou prevenciou pred rôznymi nežiaducimi situáciami. 

  3. Prispôsobivosť: Na trhu je niekoľko typov aretácií na dvere, takže si každý príde na svoje.

  4. Jednoduché použitie: Aretácia je jednoduchá na používanie v praxi. Pri manipulácií s dverami nie je potrebné použitie veľkej sily alebo zručnosti.

Použitie aretácie v praxi

Ako sme spomenuli vyššie, aretácia je vhodná na použitie v mnohých odvetviach, vrátane zdravotníctva, hotelierstva, obchodov, kancelárií a podobne. V nasledujúcich riadkoch vám priblížime niekoľko príkladov z praxe, kde sa aretácia využíva.

Aretácia býva v zdravotníctve používaná na oddelenie rôznych oddelení, kvôli zachovaniu hygieny a zabráneniu neželanému prístupu. Používa sa tiež na kontrolu prístupu do kritických oblastí, ako sú operačné sály a laboratória. 

V hotelierstve sa aretácia používa na zvýšenie bezpečnosti hostí a ochranu ich osobných vecí. Taktiež sú vhodné na použitie do miestností ako napríklad fitness centrá a bazény. 

Obchodné centrá aretáciu používajú na kontrolu prístupu do zákazníckych zón a prístupu do zamestnaneckých zón. Sú tiež skvelým pomocníkom pre sklady s tovarom, ktoré musia byť izolované od návštevníkov. 

Aretácia sa používa v kanceláriách na oddelenie rôznych oddelení a na kontrolu prístupu do miestnosti s obmedzeným vstupom, ako sú archívy a serverovne. 

Výhody používania aretácie sú ochrana, kontrola a zlepšenie bezpečnosti. 

Nevýhody používania aretácie sú vyššie prvotné náklady za montáž a údržbu.

Výber správneho typu aretácie dverí je potrebné zvážiť účel ich použitia, typ dverí a miesto inštalácie. Ďalšie dôležité činitele sú cena, údržba a efektivita aretácie. Je dôležité vybrať si taký typ, ktorý vám bude najviac vyhovovať a zabezpečovať maximálnu úroveň bezpečnosti.

Bezpečnostný prvok a prevencia voči nežiaducim situáciám v jednom

Aretácia dverí je dôležitým prvkom, ktorý dodá priestoru bezpečnostnú funkciu a zároveň je prevenciou nežiaducich situácií. Pri jej výbere však musíte zhodnotiť všetky klady a zápory každého typu aretácie, aby ste sa rozhodli pre tú, ktorá bude pre váš priestor ideálna. 

Pri výbere správnej aretácie dverí zvážte faktory, ako sú napríklad miesto, kde sa bude aretácia montovať, bezpečnostné požiadavky alebo či budú vstupom prechádzať aj ľudia so zdravotným postihnutím a podobne.

Veríme, že sme vám dali odpovede na všetky základné otázky o aretácií dverí a o tom, na čo slúži. Na našom e-shope nakúpite skvelé a praktické doplnky k dverám, spojovacie materiály a veľa iného. To všetko za skvelé ceny.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia