Upratujeme sklad! Ušetrite teraz až do výšky 40% na vybrané produkty!

Kategórie
 
 
 
 
 

Vyberáte úchytky na sklo? Na toto si dajte pozor!

Blog
02.05.2023

Úchytky sú súčasťou takmer každého nábytku. Ich výber sa vám však môže zdať ako náročný proces, najmä ak ide o úchytky určené na sklo. Preto sme sa rozhodli pripraviť pre vás článok, ktorý je plný užitočných informácií. Dozviete sa napríklad ako zvoliť správny dizajn a veľkosť úchytiek a priblížime vám aj niekoľko možností montáži. Prezradíme vám z akých najpoužívanejších  materiálov bývajú úchytky na sklo vyrobené a veľa iného. 

Úchytky sú neoddeliteľnou súčasťou každého nábytku. Výber správnych úchytiek na sklo môže byť náročný, pretože musíte zohľadniť nielen vzhľad, ale aj kvalitu a bezpečnosť. Ak si vyberiete nesprávne úchytky, môže to mať nežiaduce dôsledky, ako sú poškodenie skla alebo možnosť úrazu. 

Rozhodli sme sa preto pripraviť článok, ktorý vám pomôže s výberom ideálnych úchytiek na povrchy zo skla. Predstavíme vám niekoľko faktorov, na ktoré by ste pri výbere mali myslieť ( napríklad materiál, veľkosť, dizajn, montáž a bezpečnosť. Veríme, že tieto informácie vám pomôžu zvoliť správne úchytky na sklo a zabezpečia, aby váš nábytok vynikal nie len svojím vzhľadom, ale aj kvalitou a bezpečnosťou. 

Aký je najpoužívanejší materiál, z ktorého sa vyrábajú kvalitné úchytky určené na sklo? 

Materiál je jedným z kľúčových faktorov, ktoré je potrebné zohľadniť pri výbere úchytky na sklo. Tento typ úchytiek sa vyrába z viacerých druhov materiálov, zatiaľ, čo každý z nich má svoje výhody a nevýhody. Poďte sa na ne s nami pozrieť. 

  1. Kov

Kovové úchytky sú tradičnou voľbou pre veľký počet ľudí. Vyznačujú sa pevnosťou, odolnosťou a dlhou životnosťou. Kovové úchytky sú tiež k dispozícii v rôznych dizajnoch, takže si na svoje príde naozaj každý. Hoci sú kovové úchytky pevné, môžu byť ťažšie ako iné materiály a pri zlej manipulácii alebo montáži môžu sklo poškriabať. 

  1. Sklo 

Úchytky na sklo môžu byť vyrobené aj zo skla. Vyzerajú veľmi elegantne a podčiarkujú krásu skla. Sú ľahké a menej náchylné na poškriabanie skla. Avšak sklo môže byť krehké a náchylné na prasknutie alebo dokonca rozbitie, takže buďte pri manipulácií s nimi opatrní. 

  1. Keramika 

Úchytky z keramiky sú veľmi elegantné a majú unikátny vzhľad. Sú tiež odolné voči poškriabaniu a majú dlhú životnosť. Pozor si však dajte na to, že keramika je krehký materiál. 

  1. Drevo

Veľmi populárnou voľbou sa stávajú drevené úchytky. Majú honosný, teplý a príjemný vzhľad. K dispozícii sú v rôznych farbách a textúrach. Nevýhodou je, že drevo sa môže poškodiť vplyvom vlhkosti alebo tepla. 

Myslíte pri výbere úchytiek na sklo na to, že kvalita materiálu je rovnako dôležitá ako jeho vzhľad. Kvalitné materiály zabezpečia, že vaše úchytky na sklo budú pevné a odolné voči poškodeniu. Pred nákupom si dobre skontrolujte kvalitu materiálu a prečítajte si  recenzie na výrobcu alebo obchod. 

Ako zvoliť správny dizajn a veľkosť úchytky?

Okrem materiálu je dôležitým faktorom aj dizajn a veľkosť úchytky na sklo. Vybrať si správny dizajn a veľkosť môže mať výrazný vplyv na vzhľad a funkčnosť vašich sklených dverí alebo skleneného nábytku.

Dizajn úchytiek

Pri výbere dizajnu úchytky na sklo je dôležité prehodnotiť celkový vzhľad vašej miestnosti. Výber úchytiek by mal byť prispôsobený vášmu interiéru, aby sa hodila k ostatnému zariadeniu a aby doň dobre zapadli. 

Do moderného interiéru môžete siahnuť po úchytkách s minimalistickým dizajnom, ale ak máte tradičný interiér, môžete zvážiť úchytky s detailnejším zdobením. Prvoradé však je to, aby dizajn úchytiek na sklo spĺňal vaše osobné preferencie. 

Veľkosť úchytiek 

Počas výberu úchytiek na sklo sa zamerajte na ich funkčnosť a ergonómiu. Mali by ste zvážiť, koľko miesta potrebujete na držanie úchytky a ako ich budete používať. Veľkosť úchytiek by mala byť primeraná k veľkosti sklenených dverí alebo skleneného nábytku, na ktorý bude umiestnená. 

Ak je úchytka príliš veľká, môže sa stať prekážkou pri otváraní dverí alebo pri manipulácií s nábytkom. Ak je úchytka príliš malá, môže byť ťažšie ju uchopiť a používať. Nájdite preto úchytky, ktoré vám budú prinášať rovnováhu medzi ich veľkosťou a funkčnosťou. 

Správne zvolený dizajn a veľkosť úchytky na sklo môžu mať výrazný vplyv na celkový vzhľad a funkčnosť vašej miestnosti. Ak nemáte istotu, zvoľte radšej jednoduchší dizajn a strednú veľkosť, ktoré sú jednoducho kombinovateľné s rôznymi interiérovými štýlmi. 

Aké poznáme správne spôsoby montáže úchytiek? 

Správna montáž úchytiek na sklo je veľmi dôležitá. Ich nesprávna montáž môže viesť k poškodeniu skla alebo úchytky a môže byť nebezpečná pre užívateľov. Preto vám predstavíme niekoľko správnych spôsobov montáže úchytiek na sklo.

Spôsoby montáže úchytiek na sklo

  1. Bodové úchytky na sklo a ich montáž: Úchytky sa upevňujú na sklo pomocou skrutiek a matíc. Tento spôsob montáže je veľmi stabilný a odolný, avšak vyžaduje vŕtanie otvorov do skla, čo môže byť náročné a tiež je pri tomto type montáže zvýšené riziko poškodenia skla. 

  2. Lepiace úchytky a ich montáž: Úchytky sú na skle pripevnené pomocou lepidla alebo dvojstranného lepiaceho pásiku. Tento spôsob montáže nevyžaduje vŕtanie otvorov do skla, takže je nízka šanca poškodenia skla a zároveň je ich osadenie rýchle a jednoduché. Nevýhodou je riziko straty lepiacej funkcie a uvoľnenia úchytiek.

  3. Uchytenie pomocou kovových čepelí: Úchytky sú upevnené na sklo pomocou kovových čepelí, ktoré sa zasunú do skla. Tento spôsob montáže je menej invazívny ako skrutková montáž a stabilnejší ako lepená montáž. Jedinou nevýhodou je, že môže byť ťažšie nastaviť správnu polohu úchytky na skle.

Ako zaistiť bezpečnosť úchytiek? 

Bezpečnosť je jedným z najdôležitejších faktorov pri výbere a montáži úchytiek na sklo, najmä ak máte deti alebo domácich miláčikov. Môžete si vybrať z niekoľkých typov bezpečnostných úchytiek na sklo, ktoré môžu pomôcť zabezpečiť bezpečnosť vášho domova. 

Bezpečnostné úchytky so zábranou 

Tento typ úchytiek disponuje zábranou, ktorá bráni prístupu k vonkajšej strane úchytky, čo znižuje riziko úrazu pri náhodnom zasiahnutí úchytky. Sú skvelou voľbou pre rodiny s deťmi alebo domácimi zvieratami. 

Bezpečnostné úchytky s kľúčom 

Tieto úchytky majú kľúč, ktorý je potrebný na otvorenie a zatvorenie úchytky. Tento typ úchytky môže byť užitočný pre rodiny s väčšími deťmi alebo pre osoby, ktoré sa obávajú zlodejov, alebo neoprávneného vstupu do ich domu. 

Pri výbere bezpečnostných úchytiek na sklo sa uistite, že sú vyrobené z kvalitného materiálu a majú overené certifikáty a štandardy bezpečnosti. Pri montáži bezpečnostnej úchytky na sklo sa uistite, že je správne upevnená na skle. Pravidelne skontrolujte ich stav a vykonajte potrebnú údržbu.

Zhrnutie hlavných bodov, ktoré vám pomôžu s výberom úchytiek na sklo 

Výber správnej úchytky na sklo môže mať výrazný vplyv na celkový vzhľad vašej miestnosti a na vaše pohodlie pri každodennom používaní. Pri výbere zvážte faktory ako materiál, dizajn, veľkosť a montáž. Nezabudnite tiež na dôležitosť bezpečnosti, najmä ak máte domáce zvieratá alebo deti. 

Zhrnieme preto hlavné body, ktoré ste si prečítali v tomto článku a ktoré vám pomôžu s výberom správnych úchytiek na sklo. V prvom rade zvoľte kvalitný materiál s dlhou životnosťou. Následne sa pozrite na dizajny a veľkosti úchytiek. 

Pri montáži úchytiek na sklo si dajte pozor, aby bola správne a bezpečne namontovaná. Existuje niekoľko spôsobov montáže, ktoré si môžete vybrať podľa vašich preferencií. 

Ak máte domácnosť, v ktorej sa nachádzajú deti alebo zvieratá, zabezpečte, aby boli vaše úchytky vhodné aj pre nich. Existujú rôzne bezpečnostné úchytky nie len na sklo, z ktorých si môžete vyberať. 


Veríme, že vám článok pomohol k ľahšiemu výberu tých najlepších úchytiek na sklo. Pozrite si ponuku kvalitných úchytiek na našom e-shope a vyberte si tie svoje!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia