Upratujeme sklad! Ušetrite teraz až do výšky 40% na vybrané produkty!

Kategórie
 
 
 
 
 

Ako na zapojenie zásuvky - Návod

Blog
02.05.2023

Pripravili sme jednoduchý a stručný návod na zapojenie zásuviek pre každého. Prečítajte si postup krok za krokom a pustite sa do montáže. Dozviete sa aj načo si dať pozor pri montáži bežných zásuviek, zásuviek zoradených za sebou ale aj exteriérových zástrčiek. Obohaťte sa o zaujímavé informácie ohľadom zapájania zásuviek s naším blogovým článkom. Čítanie vám zaberie 5 minút a informácie z článku využijete po ďalšie roky. 

Nasledujúci článok je určený pre každého, kto sa chystá zapojiť nové zásuvky, ale nevedia ako na to. V tomto návode vám krok za krokom vysvetlíme postup, ktorým vám odporúčame riadiť sa. Ak s prácou ohľadne elektriny nemáte skúsenosti, myslíte na to, že manipulácia s elektrickým prúdom je nebezpečná. V prípade akýchkoľvek nejasností sa obráťte na elektrikára.

Pripravte si náš návod, materiál a potrebné nástroje a pustite sa do zapájania nových zásuviek! 

  1. Pred začatím akýchkoľvek prác je dôležité zabezpečenie správnych nástrojov a materiálu. Na zapojenie zásuvky budete potrebovať napríklad elektrikárske nožnice, strihač drôtov, skrutkovač, zásuvku a káble. 

  2. Pred začatím akýchkoľvek prác musíte vypnúť prúd. Nájdite skrinku s poistkami, ktorá zabezpečuje elektrický prúd, pre miesto v ktorom budete pracovať.

  3. Ak idete nahradiť starú zásuvku novou, musíte starú zásuvku odstrániť. Na odstránenie použite skrutkovač na uvoľnenie skrutiek, ktorými je zásuvka upevnená.

  4. Ak je zásuvka odstránená, na drôtoch môžu byť viditeľné známky oxidácie. Túto vrstvu musíte odstrániť pomocou brúsneho papiera alebo elektrikárskych nožníc. 

  5. Priveďte kábel na miesto inštalácie. Musíte ho odobrať z existujúcej zásuvky alebo odpojovacieho bodu. 

  6. Na zásuvke sú označené póly pre prípojku fázového, nulového a ochranného vodiča. Kábel musíte podľa označení pripojiť. Pri prípojke musíte postupovať veľmi opatrne a uistiť sa, že je všetko správne pripojené. 

Zapojenie zásuviek je naozaj jednoduché. Ak však máte pochybnosti a nie ste si istý, či montáž zvládnete, zavolajte si na pomoc odborníkov. 

Načo si dať pozor pri zapojení zásuvky? 

Pri zapojení zástrčky je dôležité dbať na bezpečnosť a správny postup. Tu je zoznam 5 vecí, na ktoré si treba dať pozor pri montáži. 

  1. Vypnite prúd - pred akýmkoľvek zásahom do priestorov s elektrickými rozvodmi musíte vypnúť prúd, aby ste zabránili úrazom. Pred začatím práce sa uistite, že ste zabezpečili správnu poistku v skrinke s poistkami. 

  2. Používajte správne nástroje - pri práci s elektrickými zariadeniami by ste mali používať správne nástroje, ktoré sú určené na danú prácu.

  3. Poznajte farby drôtov - pri pripájaní drôtov k zásuvke musíte vedieť, ktorý drôt ide, do ktorého pólu. Farby drôtov sa môžu líšiť v závisloti od krajiny, v ktorej sa nachádzate. Zvyčajne býva fáza vyznačená červenou alebo hnedou farbou, nula modrou farbou a ochranný vodič žlto-zelený.

  4. Správne pripojenie drôtov - pripojenie drôtov musí byť správne a pevné. Drôty musia byť dobre odizolované a mali by byť zapojené do správneho pólu, aby sa predišlo poruche obvodu alebo zasiahnutiu elektrinou. Pri zapájaní drôtov sa uistite, že sú pevné a nespôsobia nežiadúce pohyby.

  5. Testovanie - po zapojení zásuvky by ste mali otestovať či funguje správne. Vyskúšajte zariadenie, ktoré chcete pripojiť k zásuvke, aby ste sa uistili, že prúd správne prenáša. 

Postup je vždy rovnaký, nezáleží na tom či zápájate zásuvky do kuchyne, obývačky alebo kancelárie. 

Zapojenie zásuviek za sebou

Zapojenie viacerých zásuviek za sebou môže byť užitočné, ak potrebuje viac zástrčiek na pripojenie rôznych zariadení v jednej miestnosti alebo na jednom mieste. Tu sú niektoré veci, ktoré by ste mali zvážiť pri zapojení zásuviek za sebou: 

  1. Správna kapacita - keď pripájate viacero zásuviek za sebou, musíte zabezpečiť, aby celková záťaž nevyšla nad kapacitu obvodu. Ak sa pripája príliš veľa zariadení, môže to spôsobiť prepätie a zlyhanie obvodu.

  2. Správne použitie predlžovačiek - ak potrebujete zapojiť viacero zásuviek za sebou, môžete použiť predlžovačku. Tento spôsob odporúčame najmä ak nepotrebujete viacero zástrčiek na jednom mieste používať každý deň. 

  3. Správne pripojenie zásuviek - Keď pripájate viacero zásuviek za sebou, musíte sa uistiť, že ich pripojenie je správne. Drôty by mali byť dobre odizolované a mali by byť zapojené do správneho pólu. Zásuvky by sa nemali pripájať príliš tesne spolu, pretože môže nastať skrat. 

  4. Bezpečnostné opatrenia - keď pripájate viacero zásuviek za sebou, musíte dbať na bezpečnosť. Nepoužívajte zariadenia s poškodenými káblami alebo pripojeniami. Vždy odpojte zariadenia, ktoré nepoužívate, aby ste zabránili prehriatiu prúdov. 

  5. Pravidelná údržba - pravidelná údržba vašich zásuviek a obvodu je dôležitá. Zabránite vďaka nej zlyhaniu a zabezpečíte správne fungovanie. Ak máte akékoľvek pochybnosti o bezpečnosti alebo správnom používaní viacerých zásuviek za sebou, kontaktujte kvalifikovaného elektrikára.

Dodržiavajte všetky potrebné predpisy, aby ste zaistili sebe a vášmu okoliu bezpečnosť. 

Vonkajšie vypínače a zásuvky 

Vonkajšie vypínače a zásuvky sú užitočné, pretože umožňujú prístup k elektrickej energii v exteriérovej oblasti, kde môžu byť použité na pripojenie zariadení, ako sú záhradné svietidlá, elektrické náradie, čerpadlá a veľa iného. Prečítajte si 4 body, ktoré musíte zvážiť pri použití vonkajších vypínačov a zásuviek: 

  1. Ochrana pred poveternostnými podmienkami - vonkajšie vypínače a zásuvky by mali byť vyrobené z materiálov odolných proti poveternostným podmienkam, ako sú dažďové, snehové a veterné podmienky. Pred použitím vonkajších zásuviek a vypínačov by ste mali skontrolovať, či sú odolné proti vode a prachu a zabezpečiť aby boli namontované v miestach, kde nebudú vystavené priamemu slnečnému žiareniu. 

  2. Správna inštalácia - vonkajšie vypínače a zásuvky by mali byť nainštalované kvalifikovaným elektrikárom. Inštalácia by mala zahŕňať ochranné prvky ako sú ochranné kryty, ktoré chránia zásuvky pred prachom a vlhkosťou. Káble by mali byť správne pripevnené a izolované a mali by byť vzdialené od potenciálnych nebezpečných oblastí. 

  3. Bezpečnostné opatrenia - vonkajšie vypínače a zásuvky by mali byť používané iba na použitie v exteriéri a mali by byť umiestnené mimo dosahu detí. Zástrčky by sa nemali preťažovať, pretože to môže viesť k zlyhaniu obvodu alebo k skratu. 

  4. Údržba - pravidelná údržba vonkajších vypínačov a zásuviek je dôležitá, aby sa zabránilo ich zlyhaniu a zabezpečilo sa správne fungovanie. Ak máte akékoľvek pochybnosti o bezpečnosti alebo správnom používaní vonkajších vypínačov a zástrčiek, kontaktujte elektrikára. 

Vonkajšie zásuvky sú veľkou pomocou najmä na rodinných domoch. Uľahčia vám prácu a ušetria čas, nakoľko sa nebudete musieť trápiť s káblami a predlžovakmi v prípade potreby použitia elektriny pri práci okolo domu. 

Pri výbere zásuviek si dajte záležať na ich kvalite, aby ste predišli skorému opotrebeniu, poškodeniu alebo iným problémom. Ak si s výberom zásuviek neviete dať rady, prečítajte si náš článok, ktorý vám s výberom hravo poradí. Na produkty v našom e-shope vám dávame záruku kvality! Tak neváhajte a vyberte si tie najlepšie produkty za skvelé ceny. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia