Upratujeme sklad! Ušetrite teraz až do výšky 40% na vybrané produkty!

Kategórie
 
 
 
 
 

Podľa čoho vybrať elektrickú zásuvku?

Blog
02.05.2023

Elektrická zásuvka je súčasťou každej domácnosti. Môžeme vďaka ním naplno využívať obľúbené elektrospotrebiče. Preto je výber správnej zásuvky naozaj dôležitý. V článku vám priblížime typy zásuviek, s ktorými sa najčastejšie stretávate. Priblížime vám aj materiály, z ktorých sú zásuvky často vyrábané a v krátkosti vám opíšeme montáž zásuviek. Upozorníme vás na ďalšie faktory, na ktoré si treba dať pozor pri výbere. Pustite sa do čítania nášho článku.

Elektrické zásuvky sú nevyhnutnou súčasťou každého interiéru. Bez nich by ste nemohli používať obľúbené elektronické zariadenia. Preto je dôležité vedieť, ako si vybrať tú správnu elektrickú zásuvku pre vaše potreby. V tomto článku sa dozviete, podľa čoho vybrať elektrickú zásuvku, ktorá bude spĺňať vaše požiadavky. 

Aké poznáme typy zásuviek?

Existuje veľa typov elektrických zásuviek. Majú rozličné vlastnosti a funkcie. Väčšina zásuviek sa líši počtom a veľkosťou otvorov pre zásuvky. Medzi najbežnejšie typy patria jednoduché, dvojité a trojité zásuvky, výsuvné zásuvky a elektrické zásuvky vo vstavanej doske.

Jednoduché zásuvky majú jeden otvor pre zásuvku a sú vhodné pre zariadenia, ktoré nie sú príliš náročné na elektrickú energiu. Môže ísť o lampu, nabíjačky alebo malé elektrické zariadenia. Sú tiež ideálne pre malé priestory.

Dvojité zásuvky majú dva otvory pre zásuvky. Sú vhodné na použitie v kuchyni, obývacej miestnosti alebo spálni. Tento typ zásuvky je ideálny pre použitie s dvoma zariadeniami naraz, napríklad pre televíziu s DVD prehrávačom alebo pre stolné lampy.

Trojité zásuvky majú tri otvory a sú vhodné pre použitie v miestnostiach s väčšou frekvenciou používania elektroniky. Môže ísť napríklad o kancelárie, miestnosti na cvičenie alebo kuchyne. Pripojiť môžete až 3 zariadenia naraz.

Elektrická zásuvka vo vstavanej doske sa odlišuje od bežnej zásuvky tým, že je namontovaná do dosky. Môžete sa rozhodnúť sami o tom, aký počet otvorov si prajete mať v doske namontovaný. Zvážte tiež to, aké zariadenia budú k prúdu pripojené, aby ste zabezpečili dostatočnú kapacitu pre elektrické prúdy.

Výsuvná zásuvka má mnoho výhod. Je praktická a šetrí miesto. Vďaka jej mechanizmu môže byť vysunutá len počas jej používania. Najčastejšie sa používa na miestach, kde je málo priestoru na zapojenie káblov alebo tam, kde sú káble prekážajúce a vytvárajú na prvý pohľad chaos. Môže ísť o pracovne, kuchyne a iné miestnosti. 

Z akých materiálov sú zásuvky vyrábané?

Materiál, z ktorého je zásuvka vyrobená môže mať vplyv na jej vzhľad, životnosť a funkčnosť. Existujú rôzne materiály, ktoré sa používajú na výrobu zásuviek. Môže ísť napríklad o plast a kov. 

Plastové zásuvky sú často ekonomicky výhodné a majú nízku hmotnosť. Bývajú dostupné v rôznych farbách a dizajnoch, ktoré umožňujú ich prispôsobenie sa rôznym dekoratívnym štýlom a prostrediam. Výhodou plastových zásuviek je ich odolnosť voči koróziám a možnosť použitia vo vlhkých prostrediach. Ich nevýhodou je nízka pevnosť a životnosť v porovnaní s kovovými zásuvkami.

Kovové zásuvky sú zvyčajne výkonnejšie ako plastové. Vyrábajú sa z hliníka alebo nerezu a sú vhodné pre rôzne prostredia od kancelárií, cez domácnosti až po priemyselné miesta. Výhodou kovových zásuviek je vysoká pevnosť, odolnosť a dlhá životnosť. Kovové zásuvky bývajú vybavené lepšou ochranou proti elektrickej záťaži a zaručujú dlhšiu životnosť a lepšiu funkčnosť. Ich nevýhodou je vyššia cena a hmotnosť.

Pri výbere materiálu zásuvky je dôležité zvážiť prostredie, v ktorom bude zásuvka používaná. Plastové zásuvky sú vhodné pre prostredia s vysokou vlhkosťou. Kovové zásuvky sú vhodné aj pre náročnejšie prostredia, ako sú napríklad priemyselné zóny.

Priebeh montáže zásuvky

Montáž elektrickej zásuvky je kritickým krokom pri inštalácií elektrickej siete. Tu je postup inštalácie a niekoľko bezpečnostných opatrení, ktoré je nutné pri montáži dodržiavať:

  1. Zabezpečte prívod elektrickej energie: Predtým, ako začnete inštalovať elektrickú zásuvku, je potrebné zabezpečiť prívod elektrickej energie. Zastavte elektrický prúd v oblasti kde budete zásuvku umiestňovať. 

  2. Vyberte miesto inštalácie: Umiestnite zásuvku tak, aby bola v dosahu používateľa, ale zároveň bezpečne vzdialená od zdroja vody alebo tepla.  

  3. Príprava: Odstráňte krycí plech zásuvky a odpojte káble, ktoré k nej sú pripojené. Následne musíte vŕtaním otvoru v stene pripraviť miesto pre zásuvku. 

  4. Vložte zásuvku do otvoru: Vložte zásuvku do otvoru a upevnite ju na mieste pomocou skrutiek a spôn. Dôležité je uistiť sa, že zásuvka je správne a bezpečne prichytená. 

  5. Pripojenie káblov: Pripojte káble k zásuvke podľa schémy zapojenia. Káble pripojte pomocou skrutiek na zásuvke. Dbajte na to, aby boli vodiče dobre stočené a pevne utiahnuté. 

  6. Skontrolujte pripojenie: Predtým, ako znovu zapojíte dodávku elektriny skontrolujte či sú všetky pripojenia správne a bezpečne utiahnuté. 

Nástroje, ktoré budete potrebovať na inštaláciu, zahŕňajú vŕtačku, skrutkovač, nožnice a izolačnú pásku. Vždy dodržujte bezpečnosté opatrenia, ako napríklad používanie rukavíc a ochranných okuliarov počas inštalácie. Dôležité je aj odpojenie prúdu predtým, ako s montážou začnete. Ak nie ste skúsený elektrikár, je najlepšie požiadať odborníka o pomoc s inštaláciou. 

Na čo ďalšie si dať pri výbere zásuvky pozor?

Pri výbere elektrickej zásuvky si dajte pozor na tieto faktory: 

  1. Veľkosť miestnosti: Pri výbere zásuvky je dôležité zvážiť veľkosť miestnosti. Ak ide o veľký priestor, je možno vhodné zvážiť zásuvku s viacerými výstupmi, aby ste mohli pripojiť viacero zariadení naraz. Ak ide o menšiu miestnosť, stačí zväčša jedna zásuvka s jedným výstupom.

  2. Údržba elektrických zásuviek: Elektrické zásuvky by mali byť pravidelne kontrolované a udržiavané. Ak zistíte akékoľvek poškodenie alebo problémy s funkciou zásuvky, mali by ste ju čo najskôr nechať opraviť. Pravidelné čistenie zásuviek znižuje riziko požiaru.

  3. Bezpečnostné opatrenia: Vždy by ste mali dodržiavať bezpečnostné opatrenia pri práci s elektrickými zásuvkami. Nikdy nevkladajte kovové predmety do vstupu zásuvky. Ak máte deti používajte iba zásuvky s bezpečnostným krytom. Minimalizujete tak riziko ich úrazu. 

  4. Vplyv prostredia: Ak sa zásuvka nachádza v prostredí, kde je vysoká vlhkosť alebo extrémne teploty, je dôležité zvoliť vhodný materiál, ktorý znesie takéto podmienky. Ak je zásuvka umiestnená na vonkajšej strane budovy, musí byť odolná proti vode a poveternostným podmienkam. 

  5. Technické požiadavky: Ak plánujete pripojiť do zásuvky veľké elektrické zariadenie, ako napríklad klimatizáciu alebo pračku, je potrebné zvoliť zásuvku s vyšším maximálnym prúdom a napätím.

Dodržiavanie týchto faktorov je dôležité pre bezpečnú a funkčnú prevádzku elektrických zásuviek v každej miestnosti.

Zásuvky pre každodenné použitie

Zásuvky sú kľúčovým prvkom pre každodenné používanie elektrických zariadení. Pri výbere zásuvky dbajte na jej typ, materiál, montáž, veľkosť miestnosti a ďalšie faktory. Správny výber zásuvky zabezpečí bezpečnú a spoľahlivú prevádzku elektrických zariadení v každej miestnosti.

Ak potrebujete podrobenjší postup na zapojenie zásuvky, prekliknite sa na návod, ktorý sme pre vás pripravili. 

Pri montáži zásuviek vždy postupujte podľa inštrukcií od výrobcu a dodržiavajte bezpečnostné opatrenia. Zásuvky pravidelne udržiavajte, minimalizujete tak riziko požiaru alebo úrazu a zabezpečíte tak bezproblémovú prevádzku. 

Pri výbere zásuvky zohľadnite aj vplyv prostredia, kde bude zásuvka umiestnená. Prispôsobte zásuvky vlhkému prostrediu, ale aj extrémnym teplotám.  

Výber správnej zásuvky môže byť niekedy zložitý, ale správne zvolená zásuvka zabezpečí bezpečnú a spoľahlivú prevádzku elektroniky. Kvalitné zásuvky si môžete vybrať aj na našom e-shope. Neváhajte a pozrite si ponuku zásuviek za skvelé ceny!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia