Upratujeme sklad! Ušetrite teraz až do výšky 40% na vybrané produkty!

Kategórie
 
 
 
 
 

Ako vybrať kľučky? Poradíme vám

Blog
02.05.2023

Neviete si dať rady s výberom kľučiek? Pripravili sme pre vás článok, ktorý vám ponúka užitočné tipy a rady na výber správnych kľučiek pre váš domov alebo kancelárie. Zohľadníme rôzne typy kľučiek, materiály, úpravu a funkcie ako aj dôležitosť bezpečnosti a štýl. Načerpajte počas piatich minút plno užitočných informácií, ktoré vám pomôžu vybrať najlepšie kľučky pre vás.

Hľadáte informácie o tom, ako vybrať správne kľučky pre vaše dvere? Tu ste na správnom mieste! Výber kvalitných a spoľahlivých kľučiek pre vašu domácnosť je veľmi dôležitý, pretože môže ovplyvniť  bezpečnosť vášho domova. V článku sa povenujeme práve tejto téme a poskytneme vám užitočné tipy a rady na výber najvhodnejších kľučiek pre váš byt alebo domov. Veríme, že po prečítaní článku budete vedieť, ako si správne vybrať kľučky a budete mať pocit istoty, že váš domov je dobre chránený. 

Výber kľučiek na dvere sa vám môže zdať ako banalita, no v skutočnosti je to veľmi dôležitá úloha pre každého majiteľa domu alebo bytu. Preto sme sa rozhodli, že vám predstavíme rôzne typy kľučiek, materiály, z ktorých sa vyrábajú a priblížime si ich funkcie. Tak poďme na to!
 

Čo by ste mali o kľučkách vedieť?

Kľučky sa používajú na dvere a majú nielen estetickú hodnotu, ale plnia aj svoju funkciu. Existuje mnoho druhov kľučiek, ktoré sa líšia v tvare, veľkosti, materiáli a štýle. 

Pri výbere kľučky na interiérové dvere alebo exteriérové dvere je potrebné zohľadniť nielen vzhľad, ale aj funkciu a bezpečnosť. Kľučka by sa mala ľahko ovládať a používať. Dôležité je tiež zvoliť si kvalitné a odolné materiály, ktoré budú odolné voči opotrebeniu a poškodeniu.

Zohľadnite aj jej bezpečnostné aspekty. Kľučka by mala byť zabezpečená proti vlámaniu a mala by mať možnosť zamykania. Pre väčšiu bezpečnosť sa odporúča použiť kľučku s klučkovou vložkou alebo s integrovaným zámkom. 

Pri výbere kľučky je tiež dôležité zohľadniť celkový štýl interiéru a zvoliť kľučku, ktorá sa bude hodiť k ostatným prvkom v miestnosti. K dispozícií sú rôzne štýly kľučiek, od klasických po moderné a minimalistické dizajny. 

Typy kľučiek

Existuje mnoho druhov kľučiek, ktoré sa líšia v tvare, veľkosti, materáli a štýle. Niektoré z najbežnejších typov kľučiek sú: 

  1. Osadené kľučky: Tento typ kľučky sa často používa na exteriérové dvere. Kľučka je umiestnená na vonkajšej strane dverí a na vnútornej strane je nainštalovaný zámok. Tento typ kľučky umožňuje uzamknutie dverí zvonka aj zvnútra. 

  2. Kľučky s vložkou: Tento typ kľučky sa skladá z kľučky a kľučkovej vložky. Kľučka sa používa na otvorenie dverí a kľučková vložka sa používa na zamykanie dverí. Tento typ kľučky sa často používa na vonkajšie dvere.

  3. Kľučka s kódom: Tento typ kľučky používa na otvorenie dverí kombináciu klávesov. Je ideálna pre tých, ktorí chcú zvýšiť bezpečnosť svojho domova.

  4. Magnetické kľučky: Tento typ kľučky používa na otvorenie dverí magnet. Táto kľučka sa používa častejšie na vnútorných dverách, ale môže sa použiť aj na vonkajších dverách. 

  5. Elektronické kľučky: Tento typ kľučky používa elektronický systém na otvorenie dverí. Sú to veľmi bezpečné kľučky, ktoré sa často používajú v komerčných alebo firemných prostrediach. 

  6. Kľučky na posuvné dvere: Obyčajné kľučky môžete pri tomto type dverí nahradiť napríklad madlami, knopkami alebo iným typom rukoväte. 

Je dôležité vybrať si typ kľučky, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám a zabezpečí bezpečnosť vášho domova.


Materiál kľučiek

Existuje mnoho rôznych materiálov, z ktorých sa vyrábajú kľučky a rukoväte. Najbežnejšie z nich sú:

  1. Drevo: Rukoväte a kľučky z dreva sú klasické a tradičné. Drevo má prirodzený vzhľad a dodáva pocit tepla a útulnosti. Bývajú dostupné v mnohých prevedeniach.

  2. Kov: Kovové rukoväte a kľučky sú pevné a odolné. Najčastejšie sa používajú na vonkajších dverách a majú moderný vzhľad. Najčastejšie sú vyrobené z kovových zliatin, hliníka alebo nerezu. 

  3. Plast: Plastové kľučky a rukoväte sú ľahké a cenovo dostupné. Sú tiež odolné voči poveternostným vplyvom a jednoducho sa čistia. Svoje využitie majú predovšetkým v interiéri. 

  4. Sklo: Rukoväte a kľučky zo skla sú elegantné a nezvyčajné. Sklo môže byť zafarbené, matné alebo priesvitné. Používajú sa v moderných, dizajnových domovoch. 

  5. Kombinácie materiálov: Kľučky a rukoväte môžu byť vyrobené z kombinácie materiálov. Vytvárajú zaujímavé a jedinečné kľučky, ktoré môžu byť ozdobou interiéru. 

Pri výbere kľučky je dôležité zvážiť, kde a ako často sa bude kľučka používať a aký vzhľad by ste chceli dosiahnuť. 

Povrchová úprava kľučiek

Rukoväte pre dvere a skrinky môžu byť ľahko upravené podľa vašich potrieb a podľa vášho vkusu. Medzi najbežnejšie povrchové úpravy kľučiek patrí: 

  1. Farba: Zafarbenie kľučiek môže byť jednoduchý spôsob, ako im dodať nový vzhľad a ako ich doladiť k interiéru alebo exteriéru. Farbu môžete ľahko prispôsobiť svojím preferenciám. 

  2. Úprava povrchu: Úprava povrchu môže byť vykonaná každým šikovným majstrom. Povrch môžete zmeniť pomocou brúsenia a leštenia. Úprava povrchu môže zlepšiť vzhľad rukovätí a zároveň chrániť pred ich poškodením. 

  3. Doplnky: Doplnky môžu byť použité na zdobenie kľučiek a vylepšenie ich výzoru. Môžete použiť kovové nálepky, kryštáliky alebo iné kreatívne doplnky.  

Pri úprave rukovätí a kľučiek je dôležité mať na pamäti aký je ich materiál a aký ich nový vzhľad si predstavujete dosiahnuť. Dobre zvážte výber farieb, úpravy povrchu a aj doplnky, aby ste dosiahli požadovaný výsledok. 

Funkcia kľučiek

Kľučka má viacero funkcií, ktoré sa líšia v závislosti od ich použitia. Tu sú 3 najdôležitejšie funkcie kľučky na dvere: 

  1. Bezpečnosť: Jednou z najdôležitejších funkcií kľučiek je zabezpečiť bezpečnosť miestnosti alebo priestoru, kde sú použité. Kľučky sú často súčasťou zámkových systémov, ktoré zabraňujú neoprávnenému vstupu a zabezpečujú ochranu majetku a osôb. 

  2. Pohodlie: Kľučky by mali byť navrhnuté tak, aby poskytovali pohodlie pri používaní. Elektronické kľučky sú rýchlejšie a jednoduchšie na používanie ako tradičné kľučky. Kľučky môžu byť tiež ergonomicky navrhnuté tak, aby boli pohodlné na držanie a otváranie dverí. 

  3. Štýl: Kľučky môžu byť aj ozdobou dverí a pridať štýlový prvok do interiéru. 

Pri výbere kľučiek je dôležité zvážiť ich funkcie a zvoliť kľučky, ktoré spĺňajú vaše potreby. Zároveň si vyberajte také kľučky, ktoré sa dizajnom budú hodiť do vášho interiéru alebo exteriéru. 

Ako si vybrať správne kľučky? 

Pri výbere správnych kľučiek pre vaše dvere alebo nábytok, môžete zvážiť tieto tipy: 

  1. Zvážte svoje potreby: Zvážte, kde budú kľučky použité a aké hlavné funkcie od nich očakávate. Napríklad, ak hľadáte kľučky pre vonkajšie dvere, mali by byť vyrobené z materiálov, ktoré odolávajú poveternostným vplyvom. Pre interiérové dvere by mohli byť dôležité funkcie ako ergonómia a dizajn. 

  2. Zohľadnite štýl vášho interiéru: Vyberte kľučky, ktoré sa budú hodiť k štýlu vášho interiéru. Napríklad, ak máte moderný interiér, zvoľte kľučky s minimalistickým dizajnom. Ak máte rustikálny interiér, zvážte kľučky z prírodných materiálov, ako napríklad drevo alebo kov. 

  3. Porovnajte materiály a funkcie: Porovnajte rôzne materiály, z ktorých sú kľučky vyrobené a tiež ich funkcie. Zvážte, aké materiály najlepšie vyhovujú vašim požiadavkám a preferenciám.

  4. Nezabúdajte na bezpečnosť: V prípade vonkajších dverí je dôležité zvoliť kľučky, ktoré majú bezpečnostné prvky. 


Výber správnych kľučiek môže byť dôležitý pre konkrétny účel, funkčnosť a estetickú hodnotu vášho domova. Pri výbere kľučiek zvážte všetky faktory a nájdite kľučky, ktoré spĺňajú všetko čo si prajete.

Veríme, že vďaka nášmu článku bude výber jednoduchší

Výber správnych kľučiek môže mať veľký vplyv na celkový dojem z interiéru. Dôležité je zvážiť svoje vlastné potreby, zohľadniť štýl a farebnú harmóniu interiéru, porovnať materiály a funkcie a samozrejme netreba zabúdať ani na bezpečnosť. 

Kľučky môžu byť vyrobené z rôznych materiálov, ako napríklad drevo, kov, plast, sklo alebo kombinácie materiálov. Pri ich výbere zohľadnite aj funkciu, ktorú majú plniť a tou je najmä bezpečnosť. 

Ak si neviete dať rady s tým, ako namontovať kľučku, prečítajte si náš  článok venovaný práve montáži kľučiek. 

Veríme, že naše rady a odporúčania budú nápomocné pri výbere správnych kľučiek pre váš domov alebo kanceláriu. Na našom webe nájdete v ponuke mnoho rôznych kľučiek, ktoré sú vyrábané overenými výrobcami a zaručujú kvalitu. Majú skvelé dizajny a sú dostupné pre každého.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia