Upratujeme sklad! Ušetrite teraz až do výšky 40% na vybrané produkty!

Kategórie
 
 
 
 
 

Ako vybrať tie správne hmoždinky do sadrokartónu

Blog
02.01.2023

Neviete sa rozhodnúť či siahnuť po kovových alebo plastových hmoždinkách do sadrokartónu? V dnešnom stručnom článku vám obe možnosti v krátkosti vysvetlíme a po jeho prečítaní si ľahko vyberiete typ, po ktorom siahnete.

Ako vybrať tie správne hmoždinky do sadrokartónu

Sadrokartón je materiálom, ktorý je v stavebníctve stále viac a viac využívaný, a tiež obľúbenejší. Robotníci oceňujú jeho ľahkosť a jednoduchú manipuláciu. Sadrokartón je vyrobený z papiera a sadry. Jeho obľuba vzrástla vďaka tomu, že nie je nutné náročné murovanie, práca s ťažkými tehlami alebo pracné miešanie a vyrábanie malty. 

Sadrokartón a jeho montáž sú pomerne jednoduchá. Prvým krokom pri práci s ním je narezanie sadrokartónu na veľkosti, ktoré potrebujeme na pokrytie konkrétneho miesta. Narezať sa môže pomocou nožov alebo píly, závisí to od druhu sadrokartónu. Keď je pripravený, môžeme ho začať upevňovať na stenu, respektíve na podkonštrukciu. A nakoniec na sadrokartón môžete naniesť povrchové nátery ako napríklad penetrak, omietka a podobne, podľa potreby. Detailný opis montáže nájdete na webe. Ideálne však je zavolať si na prácu odborníkov. 

Ak hľadáte spôsob, vďaka ktorému budete môcť do stien pripevniť nábytok, budete potrebovať hmoždinky. Do stien vyvŕtate diery, do ktorých sa budú hmoždinky pripevňovať. Ako vybrať tie správne?

Poznáme 2 typy hmoždiniek:

  1. plastové
  2. kovové

Plastové hmoždinky

Plastové hmoždinky majú nižšiu nosnosť. Ich inštalácia do navrtanej diery je však jednoduchšia ako pri druhom type. Zvládnete to aj rukou nakoľko sa plastové zúbky ľahko prispôsobia otvoru a ich zásun je pomerne jednoduchý. Sú vyrobené z nylónu.

Ideálne sú pre upevnenie ľahších políc a bremien, na ktorých nebude uložené nič s veľkou váhou. Môžete nad nimi uvažovať aj v prípade, že potrebujete zavesiť na stenu kuchynskú linku alebo iné podobné skrinky. 

Kovové hmoždinky 

Kovové hmoždinky unesú bremena s vyššou váhou. Na ich upevnenie do steny budete potrebovat špeciálne montážne kliešte, s ktorými bude toto osádzanie jednoduchšie. Cena kovových hmoždiniek je vyššia ale materiály, z ktorých sú vyrobené sa vyznačujú vysokou kvalitou, ktorú vám garantujú. Výhodou je aj už spomenutá vysoká nosnosť. Ich využitie je vhodné pri montáži skriniek, obývačkových stien, kuchynskej linky a vysoko zaťažených políc. 

Pred upevnením oboch typov spojovacích materiálov je potrebné otvor v sadrokartóne, betóne, múre a ostatných, vyčistiť pre ľahšie zavádzanie.

Pozrite si náš web DATOF.SK a širokú ponuku rôznych kategórií spojovacích materiálov. Veríme, že si opäť prídete na svoje a to navyše za tie najlepšie ceny.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia