Upratujeme sklad! Ušetrite teraz až do výšky 40% na vybrané produkty!

Kategórie
 
 
 
 
 

Posuvné systémy na dvere - kompletný prehľad

Blog
06.04.2023

Posuvné dvere sú aktuálnym trendom. Sú vhodné do domácnosti, kancelárií, ale aj nemocníc a fitness centier. Použiť ich môžete naozaj všade. Šetria miesto, skvelé vyzerajú, manipulácia s nimi je skutočne jednoduchá a navyše sú bezbariérové. V článku sa dozviete aké typy posuvných systémov na trhu môžete nájsť. Priblížite si spolu s nami ich výhody a nevýhody a dozviete sa plno užitočných informácií o posuvných systémoch. Pustite sa do čítania.

Posuvné systémy na dvere - kompletný prehľad

Posuvné dvere sú stále aktuálnejším trendom. Sú vhodné do domácnosti, kancelárskych budov, hotelov, nemocníc, obchodných centier a na ďalšie miesta. V článku sa zameriame na posuvné systémy a ich výhody oproti klasickým dverám. Vďaka nášmu článku zistíte, aký typ posuvného systému bude najvhodnejší pre vaše potreby a ktoré výhody vám poskytne.

Aké sú výhody posuvných systémov na dvere?

Posuvné systémy na dvere majú plno výhod v porovnaní s klasickými dverami. Jednou z najväčších výhod je šetrenie priestoru. Na rozdiel od klasických dverí nepotrebujú posuvné dvere otvárací polomer, takže sa skvele hodia do priestoru s obmedzeným miestom. Ďalšou z výhod je estetická hodnota posuvných dverí. Pôsobia moderne a elegantne.

Manipulácia s posuvnými dverami je veľmi jednoduchá. Môžete ich ovládať manuálne alebo pomocou automatizácie. Dvere s manuálnym otváraním sa najčastejšie používajú v domácnostiach, kanceláriách a v menších priestoroch. Automatické posuvné dvere môžete zhliadnuť v supermarketoch, nemocnicach, letiskách a v priestoroch s veľkým pohybom ľudí. 

 

Posuvné dvere sú tiež ideálne pre osoby s obmedzenou pohyblivosťou. To znamená, že sú bezbariérovým riešením, čo je ich ďalšou výhodou. Neobmedzujú osoby so zdravotným znevýhodnením alebo staršie osoby.

Bezbariérový vstup umožňuje bez akýchkoľvek problémov vstúpiť do budovy každému. Môžu sa vďaka nemu pohybovať a využívať služby naozaj všetci návštevníci. Tento koncept je zameraný na odstránenie prekážok, ktoré by mohli brániť v prístupe alebo pohybe osôb s obmedzenou pohyblivosťou, ako sú napríklad bariéry pre vozičkárov, nebezpečné schody, nevhodné dvere a podobne.

Všetky tieto výhody robia z posuvných systémov na dvere vhodnú možnosť pre rôzne typy budov a priestorov.

Aké sú nevýhody posuvných dverí?

Prezradíme vám pár nevýhod posuvných dverí, aby ste sa vedeli správne rozhodnúť. 

Nevýhody posuvných dverí

  • Montáž: Montáž posuvných dverí môže byť o niečo náročnejšia ako montáž klasických dverí.

  • Obmedzená izolácia: Posuvné dvere môžu mať menšiu izolačnú schopnosť. Môže to viesť k menším tepelným stratám alebo prievanu, ak sú zle vyrobené a namontované. 

  • Obmedzená možnosť výberu dizajnov: Vzhľadom na konštrukciu posuvných dverí nie sú vždy možné rovnaké možnosti výberu materiálu, ako pri klasických dverách.

  • Vyššie náklady: Posuvné dvere sú drahšie ako klasické krídlové dvere.

Aké poznáte typy posuvných systémov na dvere?

Posuvné systémy rozdeľujeme na dve kategórie. Prvou sú kovania na posuvné dvere, ktoré sú závesným posuvným systémom a druhou kategóriou sú posuvné dvere do puzdra. Poďte si ich s nami priblížiť.

Kovanie na posuvné dvere

Kovanie na posuvné dvere môže byť rôzneho typu, v závislosti od veľkosti, hmotnosti a umiestnenia dverí. Najčastejšie sa stretávate s týmito typmi kovaní: 

  1. Závesné kovanie: Tento typ kovania je vhodný pre menšie a ľahké dvere. Dvere sa zavesia na kovové háčiky, ktoré sú namontované na hornom okraji dverí. Háčiky následne kĺžu po vodičoch, ktoré sú umiestnené na hornom ráme dverí. 

  2. Kladkové kovanie: Kladkové kovanie sa skladá z kladiek, ktoré sú umiestnené v hornom a dolnom okraji dverí. Dvere sú pripojené ku kladkám pomocou lán alebo reťazí, ktoré prechádzajú okolo kladiek. Pri posúvaní dverí sa kladky točia, čím umožňujú dverám posun po vodičoch. 

  3. Vedené kovanie: Používa sa pre ťažšie a väčšie dvere. Dvere sú pripojené ku kovovým vodičom, ktoré sú umiestnené v hornej a dolnej časti dverí. Tieto vodiče stabilizujú dvere a umožňujú im plynulý posun. 

Posuvné dvere do puzdra

Posuvné dvere do puzdra sú ideálne pre priestory, kde chcete ušetriť miesto a zároveň dosiahnuť moderný a elegantný vzhľad. Dvere sú umiestnené do steny a pri otvorení sa nezaberie žiadne miesto. 

Kovanie pre posuvné dvere do puzdra musí byť robustné a spoľahlivé. To zabezpečuje ich bezproblémovú funkciu. Medzi najdôležitejšie časti tohto kovania patria vodiče, puzdro a úchytky.

Úlohou spodného vodiča je udržanie dverí v správnej polohe a zabránenie dverám vychýliť sa z trasy. Horný vodič zabezpečuje stabilné a plynulé posúvanie dverí. Vďaka úchytkam môžete dvere s ľahkosťou otvárať a zatvárať. 

Pri výbere puzdra pre posuvné dvere je dôležité zohľadniť váhu dverí a ich rozmery, aby bola zvolená správna nosnosť kovania. Montáž si bude vyžadovať menšie stavebné práce, a preto si na pomoc zavolajte odborníkov. 

Posuvné dvere do puzdra sú vynikajúcim riešením pre všetky interiéry. 

V akých priestoroch možno posuvné systémy použiť? 

Posuvné dvere sa hodia naozaj do každého priestoru. Pre lepšiu predstavu vám niekoľko z nich priblížime.

Domácnosti: Posuvné dvere sú ideálne pre domácnosti s obmedzeným priestorom. Šetria miesto, dodajú interiéru svetlo a moderný vzhľad. Môžu byť použité ako prechodové dvere medzi izbami, dvere pre vstavané skrine, do kúpeľne…

Kancelárie: Posuvné dvere sú praktické aj v kancelárskych objektoch. Sú tiché, takže manipulácia s nimi nie je prekážkou pre plynulý chod práce. Oddelia priestor, zabezpečia vám súkromie a nebude vás rušiť ani búchanie z prievanu.

Hotely a nemocnice: Nakoľko sú bezbariérové, stávajú sa ideálnou voľbou pre nemocnice a ubytovacie zariadenia. Umožnia ľahký a bezproblémový prístup naozaj pre všetkých.

Obchodné centrá: Častokrát sú používané v obchodných centrách, pretože umožňujú plynulý presun zákazníkov. 

Reštaurácie: Posuvné dvere môžu byť použité aj v reštauráciách ako oddeľovač priestoru medzi rôznymi miestnosťami. Napríklad medzi miestnosťou pre fajčiarov a nefajčiarov. 

Fitness centrá: Posuvné dvere sú praktické aj vo fitness centrách, pretože umožňujú ľahký prístup do rôznych miestností a súčasne šetria miesto. 

Priemyselné budovy: V priemyselných budovách môžu byť použité ako oddelovač priestoru medzi rôznymi zónami alebo ako vstupné dvere pre vozidlá a stroje. 

Vo všeobecnosti platí, že posuvné dvere môžu byť použité naozaj všade. Ušetria miesto a poskytujú moderný a funkčný dizajn. Je dôležité si vybrať správny typ posuvného systému. Rozhodnúť sa či siahnete po posuvných dverách do puzdra alebo zavesených na kovaní.

Posuvné dvere do puzdra vyžadujú mierne búracie práce, zatiaľ čo posuvné dvere na kovaní majú jednoduchšiu montáž. Tak pre ktoré z nich ste sa rozhodli? 

S výberom koľajníc pre posuvné dvere vám pomôže článok s výberom najlepších koľajníc na našom blogu. 

Posuvné dvere sú skvelým riešením pre každý priestor

Posuvné systémy sú praktické, estetické a ideálne pre priestory s obmedzeným priestorom. Priblížili sme vám niekoľko druhov posuvných systémov, ktoré sú vhodné pre rôzne veľkosti dverí. Tento typ dverí môžete nájsť naozaj všade. Od bytových domov až po nákupné centrá a nemocnice. 

Pri ich výbere je dôležité zvážiť nielen typ, ale aj celkovú estetickú hodnotu. Kvalitné kovanie na posuvné dvere je kľúčové pre správne fungovanie a dlhú životnosť. V prípade posuvných dverí do puzdra je dôležitá správna montáž do steny, preto sa nebojte vyhľadať skúseného majstra na pomoc. 

V každom prípade sú posuvné dvere vynikajúcim riešením pre moderný interiér, šetrenie miesta a bezbariérový prístup. Preto neváhajte a pozrite si náš e-shop, kde nájdete mnoho užitočných doplnkov do domácnosti.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia