Upratujeme sklad! Ušetrite teraz až do výšky 40% na vybrané produkty!

Kategórie
 
 
 
 
 

Ako vybrať madlá na nábytok

Blog
24.02.2023

Výber madiel na nábytok nebol nikdy jednoduchší! Prečítajte si náš návod a pustite sa do nákupu. Úchytky sú nevyhnutnou súčasťou každej domácnosti. Sú praktický a zároveň aj štýlový doplnok každej domácnosti. Dočítate sa výhody a nevýhody 3 najpoužívanejších materiálov na úchytky a iné zaujímavosti. Napríklad aj to, že výber úchytiek je naozaj jednoduchý a závisí najmä od vonkajších faktorov. Chcete sa dozvedieť viac? Pustite sa do čítania článku s jednoduchým návodom.

Vyberáte úchytky na váš nábytok a neviete si dať rady s výberom tých naj? My vám pomôžeme! ???? Vytvorili sme pre vás jednoduchý návod, ktorý vám pomôže vybrať ideálne úchytky. Úlohou madiel na nábytku je umožniť otváranie a zatváranie skriniek, zásuviek a nábytkových dvierok. Taktiež majú estetický význam a ich vzhľad prispieva k celkovému štýlu nábytku. 

Návod na výber madiel: 

  1. Ako prvé vám odporúčame rozhodnúť sa pre materiál, z ktorého chcete aby boli úchytky vyrobené. Na webe je široká ponuka madiel vyrobených z materiálov ako sú drevo, kov, keramika, plast a podobne. Dobre zvážte, ktorý materiál bude ideálny pre váš nábytok a vkus. 
  2. Ako druhé si zvážte to, aké veľké úchytky by sa vám páčili. Niekto ma rád minimalistické knopky a niekto zas výrazne dizajnové úchytky. Preferujete výraznejšie alebo menej výrazné prvky? 
  3. Farba je ďalším z bodov, na ktoré sa pri výbere zamerať. Farba madla by mala byť koordinovaná s farbou nábytku. My odporúčame zvoliť k jednofarebnému nábytku zvoliť farebné úchytky, ktoré ho decentne zvýraznia alebo k farebnému nábytku zvoliť jemnejšie úchytky, ktoré nábytok zjemnia. 
  4. Celkový dizajn madiel je ďalším z bodov, na ktorý si pri výbere dávať pozor. Dizajn úchytky priespieva k celkovému vzhľadu interiéru. Môžete zvoliť dizajnové úchytkyklasickérustikálne a podobne. U nás si ľahko vyberiete pre akýkoľvek dizajn. 

Ako ste sa mohli sami presvedčiť, výber úchytiek závisí predovšetkým od vonkajších faktorov a je to najmä vec vkusu. Avšak nezabúdajte ani na technické faktory! Keď už viete aký typ madiel hľadáte, vyberte si z takých, ktoré vám budú vyhovovať aj po technickej stránke. Načo si dať pozor v tomto prípade? 

Dôležité technické parametre, na ktoré dbať pri výbere madiel: 

  • Rozmery: Rozmery madiel sú dôležité. Ak má nábytok už vopred predvŕtané dierky na pripevnenie úchytiek, je potrebné ich zmerať a nájsť úchytky, ktoré do nich zapadnú. Taktiež musíte zvážiť rozostup otvorov a veľkosť skrutiek na uchytenie úchytiek. 
  • Typ: Existuje mnoho typov úchytiek od zapustených, tvarovaných, príveskových a podobne. 
  • Inštalácia: Niektoré úchytky sú inštalované pomocou skrutiek, iné sú navrhnuté pre vkladanie alebo západky. Od toho závisí aj zložitosť inštalácie úchytky. 

Veríme, že vďaka nášmu návodu bude výber madiel jednoduchou úlohou. Ak by ste si chceli o úchytkách naštudovať niečo viac, prečítajte si náš článok o tomto štýlovom detaile TU

Najpredávanejšie madlá sú vyrobené z plastu, hliníka a keramiky

Medzi najlacnejšie madlá patria tie, ktoré sú vyrobené z plastu. Vo vyšších cenových kategóriách sa pohybujú keramické madlá a úchytky.

Plastové madlá

Sú veľmi populárne. Ich najväčšou výhodou je nízka cena a jednoduchá výroba, vďaka čomu sú dostupné pre väčšinu zákazníkov. Navyše sú plastové madla dostupné v mnohých farbách a dizajnoch.

Plastové madlá sú ľahko udržiavateľné a odolné. Ich použitie je vhodné na rôzne typy nábytku od šuflíkov, cez dvierka až po skrine. Sú veľmi ľahké, a preto sú skvelou voľbou aj pre detský nábytok.

Napriek výhodám majú plastové madlá aj niektoré nevýhody. Niektoré lacnejšie typy môžu byť menej odolné a môžu mať sklon k rýchlemu opotrebeniu alebo prasknutiu. Ak nie sú vhodne zladené k interiéru a nábytku, môžu pôsobiť lacno. Ak hľadáte esteticky príjemné plastové úchytky, siahnite po kvalitných od overených výrobcov. Tým sa navyše uistíte, že budú funkčné a dobre vyzerajúce. 

Hliníkové úchytky

Hliníkové úchytky sú často vyhľadávané vďaka ich pevnosti, odolnosti a modernému vzhľadu. Hliník je materiál, ktorý je odolný voči korózií - teda nehrdzavie. Ich použitie je vďaka tejto vlastnosti vhodné nielen v interiéri, ale aj v exteriéri. Hliník je ľahko tvarovateľný, a preto nájdete v ponuke madlá nie len minimalistické, ale aj zdobené a výrazné.

Udržiavať ich v čistote je jednoduché, postačí vám ich postriekať dezinfekčným čistiacim prostriedkom a pretrieť ich handričkou. Majú nízku hmotnosť, vďaka čomu je ich inštalácia veľmi jednoduchá a nemá vplyv na hmotnosť nábytku.

Spomenieme vám aj menšiu nevýhodu, ktorou je ich menšia náchylnosť k poškodeniu. Najčastejšie poškodenie môže byť poškodený lak alebo povrchové škrabance. Preto aj v tomto prípade siahnite po tovare od kvalitných a overených výrobcov.

Porcelánové madlá

Porcelánové úchytky sú elegantnou voľbou pre nábytok. Vyrábajú sa z keramiky a porcelánu a môžu byť zdobené rôznymi motívmi a farbami. Častokrát bývajú ručne maľované s jemnými detailami, čo z nich robí unikátne doplnky. Porcelánové madlá sú pevné a odolné, ale zároveň sú krehké a pri páde alebo náraze sa môžu ľahko poškodiť.

Pri údržbe sa vyhýbajte agresívnym čistiacim prostriedkom, mohli by poškodiť ich povrch. Odporúčame vám používať jemnú handričku namočenú v mydlovej vode. Jedinou nevýhodou, ktorú by sme spomenuli pri porcelánových madlách je ich krehkosť. Preto pri vybaľovaní a montovaní buďte opatrní a pokúste sa predísť pádu alebo inému poškodeniu.

Predstavili sme vám 3 najpoužívanejšie typy úchytiek v domácnostiach a veríme, že sme vám pomohli uľahčiť výber tohoto detailu. V našom obchode nakúpite tovar od overených a kvalitných výrobcov, ktorí zaručujú kvalitu ich výrobkov.  Ak sa už tešíte na výber, prekliknite sa na našu bohatú ponuku úchytiek na webe a vyberte si tie naj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia